Echipamente de securitate

Echipamentele de securitate sunt instrumente esențiale în protejarea proprietăților și a bunurilor valoroase, asigurând, în același timp, siguranța personală. Acestea cuprind o gamă largă de dispozitive, începând de la lacăte și sisteme de alarmă, până la camere de supraveghere și control al accesului.

Lacătele reprezintă una dintre cele mai vechi și de bază forme de securitate. De la modelele „uzuale” sau „normale”, utilizate pentru a limita accesul ocazional, până la lacătele de înaltă securitate, acestea joacă un rol esențial în protejarea spațiilor și obiectivelor. Lacătele de înaltă securitate sunt clasificate conform unor standarde specifice și sunt concepute pentru a opri accesul persoanelor neautorizate în spații protejate.

Camerele de supraveghere, pe de altă parte, nu pot opri un intrus, dar pot ajuta la identificarea acestuia prin înregistrarea activităților suspecte. Calitatea imaginilor este esențială în acest sens, de aceea alegerea echipamentelor de înaltă calitate este crucială.

Sistemele de control al accesului, care pot include totul de la carduri de acces până la scanere biometrice, permit accesul doar persoanelor autorizate, asigurând securitatea în zonele sensibile.

Toate aceste echipamente de securitate au scopul comun de a proteja și a asigura un mediu sigur.

Lacăte de securitate

Lacătul nu se pune la uşă pentru hoţi, ci pentru oameni cinstiţi.

Lucrurile s-au schimbat…

Între timp, nu au dispărut nici oamenii cinstiți, nici hoții. În schimb, au apărut lacătele de înaltă securitate. Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească lăcătele de securitate, precum și metodele de încercare folosite, sunt stabilite prin standardul european EN 12320:2012

Vom considera două mari categorii de lacăte:

  • lacătele așa-zis “normale” sau “uzuale”, care pot fi găsite în orice magazin, au o construcție simplă și costă puțin; sunt folosite pentru a limita accesul întămplător sau ocazional într-un perimetru controlat, acolo unde avem, de exemplu, mai multe uși sau porți;
  • lacătele de securitate, care trebuie sa oprească accesul persoanelor neautorizate într-un spațiu protejat; cum am spus, acestea sunt clasificate prin două standarde EN 12320 și EN 1670. Când discutăm de securitate fizică, evident ne vom referi exclusiv la aceste lacăte și vom avea în vedere cele șase grade de securitate, de la 1 la 6, unde gradul 1 are cele mai mici cerințe.

Sunt puțini producători și puține produse care se ridică la acest nivel – gradele 5 și 6, conform SR EN 12320. Aceste lacăte sunt singurele care sunt folosite, de exemplu, la containerele maritime, obiective care, prin natura lor, sunt extrem de vulnerabile, prezintă un grad de risc critic pe întregul parcurs până la destinație și, paradoxal, nu pot beneficia de niciuna din măsurile de securitate “clasice” – camere de supraveghere, detecție la efracție, pază temporară sau permanentă etc., cu excepția uneia singure – lacătul de înaltă securitate.

Să presupunem că aveți un obiectiv de protejat (magazin, atelier, hală, depozit) în care aveți bunuri de 50000 de lei. Pentru securizarea spațiului veți folosi un lacăt de 600 de lei, grad 5 sau 6 de securitate, pe care aproape niciun hoț nu-l poate deschide sau sparge, ori veți folosi un lacăt de 6 lei, care nu rezistă mai mult de 2 secunde, cu speranța că nu veți avea dumneavoastră “ghinion”, realizând astfel o “economie” de 594 de lei?…

Până veți decide ce veți face, vă vom prezenta câteva dintre cele mai mari și sigure lacăte, toate cântărind între aproape 1kg și 2,3kg.

Întrebarea care se pune mereu este, bineînțeles, care este “cel mai puternic lacăt din lume?”

Ei bine, la întrebarea asta nu veţi primi răspuns, cel puţin nu din partea noastră, deoarece există un punct în care unele lacăte “devin” atât de bune, încât a încerca o comparație între ele își pierde sensul.

Să începem.

  1. ABUS Granit 37RK / 80

Lacătul ABUS Granit 37RK / 80 a fost creat în întregime în Germania, iar în conformitate cu standardul european EN 12320 atinge o certificare CEN Class 5, pe o clasificare pe 6 grade. ABUS Granit 37RK / 80 are o construcție masivă, cântarește 0.9kg, are 80 de milimetri lățime, toartă cu protectie din oțel dur, iar nucleul este fomat dintr-un cilindru cu disc ABUS-Plus, o constructie unică, ce face ca lacătul să fie foarte, foarte greu de spart.

ABUS Granit 37RK / 80 este mult folosit pentru securizarea halelor, ușilor de exterior, porților, containerelor, camioanelor etc. și, datorită stratului anti-coroziune Black Granit, este foarte potrivit pentru aplicații în exterior. Pentru o utilizare confortabilă în întuneric, una dintre cele două chei incluse este echipată cu o mini lanternă LED. Lacătul ABUS Granit este disponibil fie cu un card de cod pentru o reproducere ușoară a cheilor, fie cu un card de securitate pentru controlul total al cheii de rezervă aflate în circulație.

  1. ABLOY 362

Abloy PL362 este unul dintre cele mai puternice lacăte de pe piață. Are o construcție impunătoare, cântărește 1,3kg, înălțimea de 96mm și o lățime de 72mm, iar grosimea este de 30mm.

Are o toartă de 15mm diametru, protejată de un umăr înalt din oțel călit cu bor, ce oferă cel mai înalt nivel de securitate și protecție.

Pentru aplicațiile High Security – cheile pot fi duplicate numai cu autorizarea inițială a cumpărătorilor sau cu cartela de înregistrare cheie. Brevet secțiune cheie protejată până în 2027.

Evaluare CEN: Gradul 6 SR EN 12320

  1. ASSA RUKO 4-5

Este un lacăt masiv, care cântarește 1,5kg, are un nucleu extrem de rezistent – ASSA Twin Maximum Core și se încadreaza în clasa 5 de rezistență, conform standardului SR EN 12320.

Datorită formei, toarta este bine protejată, iar odată descuiat, aceasta „sare” în lateral. Cum vă imaginați, odată încuiat lacătul, este foarte dificil să se acționeze asupra toartei în încercarea de a o tăia.

Din păcate, considerăm ca fiind reclamă negativă acordarea unei garanții de numai 1 an pentru acest produs, a cărui durată de viață este de cel puțin 10 ani, în condiții Heavy Duty.

Probabil este o greșeală care va fi remediată.

Camere de supraveghere

Hoţul nedovedit e negustor cinstit. 

Deşi camerele de supraveghere nu pot opri sau întârzia hoţul să vă intre în proprietate, imaginile surprinse reprezintă principalul mijloc de probă în cazul săvârşirii unei infracţiuni.

Din păcate, mai mult de 82% din imaginile furnizate poliţiei de către sistemele private de securitate, în cazul infracţiunilor săvârşite în Marea Britanie, nu au putut fi folosite la identificarea persoanelor, din cauza calităţii slabe a echipamentelor sau a instalării neconforme. Nu avem statistici pentru România. Acesta este motivul pentru care se pune un accent atât de mare pe calitatea sistemelor de supraveghere video.

România şi-a armonizat legislaţia şi are standarde aprobate în ceea ce priveşte normele tehnice minimale pe care aceste sisteme de securitate trebuie să le îndeplinească, însă decizia instalării unui anume tip de echipament este, în final, opţiunea beneficiarului, adică a dumneavoastră.

Există şi situaţii fericite, în care prezenţa ostentativă a unui sistem de supraveghere este percepută ca o “forţă de descurajare” şi îl poate face pe infractor să se răzgândească. Nici aici nu avem statistici.

Cei mai mari producători de sisteme de supraveghere video civile din lume sunt: AXISFLIR şi MOBOTIX, prezentaţi în ordine alfabetică. Cei trei şi-au asigurat de departe locul întâi pe podium. Toţi, împreună.  Invenţiile şi inovaţiile acestora din ultimii 30 de ani au fost acceptate, omologate, preluate şi, în final, au devenit standarde pentru toţi ceilalţi producători.

Să luăm câteva produse, reprezentative pentru marca fiecăruia dintre cei trei şi care au trecut la modul superlativ testul timpului.

Acest articol a fost preluat de pe AnalizaRiscBraila.ro.

Ultimele articole

Jaf Armat la Drents Museum

Jaf Armat la Drents Museum

Jaf Armat la Drents Museum – O Lecție Dură Despre Securitatea Patrimoniului Cultural de Altomi Gabriel, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România. Pe

Sună acum